Exercițiile cele mai folositoare

În moderna lume a antrenamentelor este foarte ușor să te pierzi între metodele și exercițiile dintre care ar trebui să alegi, ca să te dezvolți. Există ganterele și halterele, există kettlebell-ul, aparate multifuncționale, și multe alte modalități de a te antrena, poate prea multe ca să poți decide ușor.

Totuși, printre experții care se ocupă de fitness există un oarecare consens în legătură cu exercițiile pe care ar trebui să practice un om, ca să se dezvolte în mod armonios. Să le luăm pe rând.

Genuflexiunile sunt în primul rând mișcări necesare bunei funcționări ale corpului omenesc. Doar după executarea foarte bună a mișcării putem trece la încărcarea corpului pentru executarea unor genuflexiuni cu îngreunare. Pe lângă faptul că sunt foarte funcționale (avem nevoie de această mișcare și pentru a ne ridica de pe sol), mai au și avantajul de a stimula secreția testosteronului, ceea-ce duce la creșterea masei musculare în general prin tot corpul.

Îndreptările, deși în trecut au fost considerate periculoase pentru coloana vertebrală (în special pentru partea lombară), acest exercițiu nu prezintă pericol pentru un organism sănătos, dacă este executat corect. Exercițiul folosește majoritatea mușchilor scheletici, ceea-ce ne dă posibilitatea să folosim o îngreunare mare, stimulând astfel simultan foarte mulți mușchi.

Fandarea, un exercițiu care ne încarcă într-un mod asimetric ne poate aduce beneficiul de a ne controla mișcările mai bine. În afară de câteva sporturi foarte speciale (culturism, haltere, powerliftig), depunem efort având corpul într-o poziție asimetrică. Aproape toate celelalte sporturi ne încarcă asimetric. Doar să ne gândim la un fotbalist, care are toată greutatea corpului pe un picior când lovește mingea, celălalt picior nefiind încărcat deloc, până la momentul impactului. Fandarea este un exercițiu ideal pentru dezvoltarea acestor mișcări asimetrice.

Împinsul se poate executa pe două planuri, pe plan orizontal și pe plan vertical. Ambele mișcări sunt necesare pentru o dezvoltare armonioasă a corpului, așa că experții ne recomandă atât împinsul din poziția culcat, pentru dezvoltarea mușchilor pectorali, cât și împingerea deasupra capului, pentru dezvoltarea deltoizilor.

La fel, și mișcările de tracțiune se pot executa în două planuri. Atât tracțiunile la bară sau la scripete (pe plan vertical) cât și ramatul (pe plan orizontal) ne dezvoltă mușchii spatelui, în același timp ajutând la mențienerea poziției drepte a corpului, afectată de prea mult stat pe scaun.

Un ultim set de exerciții recomandate este grupul de exerciții pentru stabilizarea trunchiului. De obicei începătorii practică doar exerciții de abdomene destul de spectaculoase, dar mult prea ineficiente pentru a stabiliza în mod corespunzător corpul pe timpul depunerii unui efort mare. Noi recomandăm clienților noștrii să execute atât exerciții dinamice (de ex. ridicări în șezut), cât și exerciții statice (de ex. plank), atât pentru partea frontală a corpului, cât și pentru părțile laterale și spate.

După cum vedeți, lista nu cuprinde exerciții izolate, cum ar fi flexii ale brațelor. Nu pentru că aceste exerciții nu ar fi folositoare, ci deoarece aceste exerciții ar trebui adăugate la antrenament doar după ce exercițiile complexe deja și-au găsit locul.

Dacă credeți că un anumit exercițiu ar mai trebui inclus în această listă, vă rugăm să ne scrieți într-un comentariu.

Lasă un comentariu
Leave a Reply
Please login to post a comment.

Menu

Share

QR code

Settings

Click for more products.
No produts were found.

Pentru a utiliza lista de dorinţe, trebuie să creezi un cont

Autentificare